Blauwe Wimpel 50 jaar 1969 – 2019
Ontstaan van de club :
Fietsenhandelaar Robert Vandaele verkoopt in juni 1969 tijdens de kermis een koersfiets aan Walter Algoedt. Enkele weken later komt Walter op onderhoud terug bij Robert. Daar stelt Robert de vraag aan Walter om samen een wielerclub op te richten. Walter is direct akkoord. Als trekpleister wordt Leon Vandaele aangetrokken als erevoorzitter.
(Toch even in het kort de carrière van Leon Vandaele schetsen. Hij behaalde zo maar even 88 overwinningen bij de profs. Daaronder grote klassieke overwinningen als Parijs-Roubaix , Parijs-Brussel , tweemaal Kuurne-Brussel-Kuurne , Gent-Wevelgem , driemaal Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp en teveel ereplaatsen om op te noemen. Kortom een erelijst om U tegen te zeggen.)
Foto : Op 4 november 1959 ontvangt Leon Vandaele de fel begeerde trofee uit de handen van minister van sport Meyers.
De naam van onze club is ook een directe link naar Leon Vandaele. In de jaren 50 en 60 werd op het einde van het prof seizoen een trofee uitgereikt aan de prof renner die met de hoogste gemiddelde snelheid een klassieker had gewonnen. Met een gemiddelde snelheid van 42,76km/uur won Leon Vandaele in 1959 Gent – Wevelgem en kreeg de befaamde trofee: de Blauwe Wimpel.
De Blauwe Wimpel is geboren! Het lokaal is gevestigd in het café ‘de Sportman’ bij Robert Vandaele. De plaatselijke brouwerij ‘De Gomme’ is sponsor. Het bestuur bestaat uit Robert Vandaele, Walter Algoedt, Gilbert Caenepeel, Joël Hoste en Gerard Maes. Gerard Maes was in die beginjaren zowel voorzitter , secretaris en penningmeester.
Hubert Vandewalle schrijft zich als eerste lid in en is nog steeds lid van de vereniging. Op 19 december 1970 sluit de club zich officieel aan bij de Belgische Wielerrijdersbond.
Foto uit 1970 met o.a. onze eerste lid : Hubert Vandewalle. Verder op de foto ook nog Gerard Maes , Jozef Vancauwenberge, Omer Caelenberge, Pol Vandewalle, Joël Hoste, Eric Braems, Gilbert Caenepeel, Gilberte Maertens en de huidige voorzitter Reginald Vandaele.
De gouden beginjaren:
De club was van in het begin een groot succes. In 1971 kreeg de Blauwe Wimpel van de BWB de onderscheiding van ‘Grootste club van België’ met 365 leden en dat zijn ze 5 jaar gebleven. Bijna overal waar er werd gefietst, brachten ze de trofee van ‘Meeste aantal deelnemers’ mee naar huis. Telkens zorgde de brouwerij De Gomme voor de vrachtwagen voor het vervoer van de fietsen. Omer Caelenberge, Eric Sap en Romain Maes stonden voor het vervoer in.
De organisatie van de ‘Omloop van de 10 kastelen’ - gestart in 1972- was het absolute hoogtepunt van de beginperiode. Het parcours was opgebouwd rond 10 kastelen in de streek rond Ruddervoorde. Valère Lootens die ondertussen bij het bestuur gekomen was, maakte van elk kasteel een kunstplakket en dat maakte ons toen tot de absolute the place to go. Voor de eerste uitgave hadden ze direct 950 deelnemers.
De jaren 80 en 90:
Zoals inelke club en alles in het leven, bestaan er ups en downs. Na de succesrijke beginjaren valt de club terug op een 35tal leden. De grote massa van de beginjaren was er niet meer bij en de prioriteiten van het vernieuwde bestuur waren om van de Blauwe Wimpel een club te maken waar het sportieve, het kameraadschap en het plezier primordiaal waren. Noël Lauwyck neemt in 1985 het voorzitterschap van Valère Lootens over en zorgde er samen met het toenmalige bestuur voor dat de club levendig bleef. De Heuvellandroute-tochten die ze elke eerste zaterdag van september ondernamen - met het obligate etentje in de Belle-Vue op de top van de kemmel- blijven voor de deelnemers van toen nog altijd een gespreksonderwerp.
Nog altijd gingen ze in clubverband naar verschillende organisaties. De Ferrijn Pijl en de Gordel, om maar deze twee te noemen, stonden jaarlijks op het programma. Ook de verbroedering met de collega fietsers van Bad Nauheim in ’85 was een topper.
Franki Vanacker en Willy Plovie zijn ondertussen in 1997 bestuurslid geworden. In 1997 start de club ook met de daguitstappen die later tweedaagse worden. De tweedaagse uitstappen die nu nog altijd doorgaan tijdens het laatste weekend van augustus.
Het lokaal was ondertussen in 1988 overgaan naar Munckhove bij Wilfried en Sonja.
De eerste daguitstap was met de bus naar Reims. Sonja was - zoals we haar altijd gekend hebben- als iedereen in opperste stemming na het nuttigen van de nodige hoeveelheid champagne. De vele verhalen uit deze periode zijn het beste bewijs dat de club misschien niet zo groot was in aantal leden maar wel groot was in leute en plezier maken.
Foto uit 1988 : Nu nog altijd lid en op de foto Willy Plovie, Yves Lauwyck, George Segaert†, Filip Hellebuyck, Franki Vanacker, Gilbert Bruynsteen, Noel Lauwyck, Gentiel Desanghere, Hubert Vandewalle en Jean Marie Lingier.
Naast de toenmalige sponsor Griet Vlaeminck zien we Sonja die de club zoveel mooie dagen en uren bezorgde.
Van 1982 tot 1987 richtte de Blauwe Wimpel in samenwerking met de sportraad van de gemeente Oostkamp de donderdagavond vrouwenfietstochten in. Dat kende een erg groot succes. Er waren bijna 200 dames ingeschreven met een gemiddelde aanwezigheid van 80(!!!) deelneemsters. Willy Plovie en Nelly Desanghere waren de drijvende krachten achter dit heel mooi initiatief.
De jaren 2000 :
De club kabbelt rustig het nieuwe millennium in. In 2008 komt Jozef Vanhoutte het bestuur versterken en laat een frisse vernieuwende wind door de club gaan. De club kent een nieuwe revival doordat er geïnvesteerd werd in vernieuwing, zowel op structureel als op organisatorisch vlak. De daguitstap wordt uitgebreid naar een tweedaagse en er wordt beslist om in verschillende groepen met verschillende aangepaste snelheden te rijden. Dat zorgde ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau kon rijden en het aantrekken van nieuwe leden veel gemakkelijker maakte. Een aantal nieuwe dynamische leden komen bij de club en brengen op hun beurt een aantal nieuwe leden mee.
In 2014 komt er een verjonging van het bestuur en neemt Reginald Vandaele de fakkel over van Noël Lauwyck na 29 jaar voorzitterschap. Henk De Baets en Yves Lauwyck komen er ook bij en nemen de plaats van Willy Plovie in, die nu nog altijd samen met zijn echtgenote Nelly heel actief blijft voor de beenhesp-kaartenverkoop. In 2016 overschrijdt de club voor de eerste maal deze eeuw opnieuw de kaap van 70 leden. Het vrouwenwielertoerisme dat ondertussen booming business geworden is in Vlaanderen, is ook in de Blauwe Wimpel aangeslagen en ondertussen telt de club een 12 tal vrouwelijke leden.
Een deel van de club vandaag op tweedaagse in Priorij Corsendonk
Oud Turnhout.
2019
Het nieuwe millennium bracht helaas niet alleen goed nieuws. Op 13 dec 2011 slaat het noodlot voor een eerste keer toe bij Sonja en Wilfried als hun café volledig uitbrandt. De club moet op zoek naar een nieuw lokaal maar beseft dat de warmte en de plaats vol van anekdoten thuis bij Sonja en Wilfried heel moeilijk kan geëvenaard worden. De club vind in de Molenhoeve een nieuwe thuisbasis.
Op 15 juni 2015 slaat het noodlot opnieuw toe als Wilfried en Sonja in een fataal auto-ongeval om het leven komen.
Op 30 maart 2017 overlijdt onze ondervoorzitter Henk De Baets na een slepende ziekte .
De toekomst :
De bedoeling van de Blauwe Wimpel blijft wat hij altijd al geweest is:
Een club zijn waar niet de prestatie belangrijk is maar het sportieve.
Een club waar niet de gemiddelde snelheid de grootste beloning is maar de lach achteraf.
Een club waar iedereen zich thuis voelt; zowel vrouwen als mannen, zowel de jongere als iets minder jongere, zowel de geoefende als iets minder geoefende fietser.
Een club waar je als lid fier van zegt: ik ben een Blauwe Wimpelist
Onthaalbrochure praktische informatie en contactgegevens Blauwe Wimpel:
Ons lokaal is gevestigd in de Molenhoeve , Scharestraat 16 A in Ruddervoorde.
Tijdens het seizoen vertrekken bij onze secretaris Jozef Vanhoutte in de Sportstraat 25 in Ruddervoorde. Buiten het seizoen vertrekken we aan het paviljoentje.
Er is een website van de Blauwe Wimpel (www.wtcblauwewimpel.be )waar tal van informatie wordt verspreid, zoals ritverslagen, puntensaldo, gereden ritten enz.. Er is eveneens een gesloten facebook groep waar enkel leden toegelaten zijn en waar ook alle informatie doorgegeven wordt.
Nieuwe leden betalen voor zijn/haar lidmaatschap 160 €. Dit is het lidgeld voor twee jaar. Voor die prijs ontvangen ze een basispakket kledij (5 stuks waaronder een korte broek, truitje kort mouw, een tempest trui lange mouw, een windstopper en kousen). Ze zijn eveneens verzekerd bij de Vlaamse Wielrijdersbond.
We fietsen in verschillende groepen met verschillende snelheden. Een A groep aan 30 km/uur, een B groep aan 28 km/uur, een B2 aan 24 km/uur, een C aan 22 km/uur en nog een E groep (elektrische fietsen). Dus voor elk wat wils.