Geschiedenis


001 Afbeelding 26 Afbeelding 28

Oorsprong benaming “Blauwe Wimpel”

Eerst een woordje uitleg over het waarom van de naam en het ontstaan van onze club. In de jaren '50 en '60 werd op het einde van het prof seizoen een trofee: de "Blauwe Wimpel" uitgereikt aan de beroepsrenner die de klassieker aan de hoogste gemiddelde snelheid had gewonnen. In 1959 won de Ruddevoordenaar Leon Vandaele, Gent- Wevelgem (221.2 km) aan een gemiddelde snelheid van 42.76 km/u. 

Toch even in het kort de carrière van Leon Vandaele schetsen. Hij behaalde zo maar even 88 overwinningen bij de beroepsrenners. Daaronder grote klassieke overwinningen als Parijs-Roubaix, Parijs-Brussel, tweemaal Kuurne-Brussel-Kuurne, Gent-Wevelgem, driemaan na elkaar het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp en teveel ereplaatsen om op te noemen. 3de in Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen etc... Kortom een erelijst om U tegen te zeggen. 

Leon Vandaele

Toen zijn broer Robert Vandaele; die fietsenhandelaar was; in 1969 het idee had om een wielertoeristenclub op te richten, was de naam: de Blauwe Wimpel een voor de hand liggende keuze. Samen met Walter Algoet hebben ze de club opgericht. Leon Vandaele was dadelijk bereid erevoorzitter te zijn. Wijlen de 'postmeester' Gerard Maes en Joël Hoste waren de bestuursleden van de eerste dag. Hubert Vandewalle was het eerste lid en is nog steeds lid. De huidige voorzitter en de zoon van Robert Vandaele was toen als jongetje van 9 jaar ook al lid. Samen te zien op de foto uit de oude doos. In een relatief korte tijd was de Blauwe Wimpel een heel bloeiende vereniging met tot meer dan 100 leden. 

De doelstellingen van toen, gelden nu nog altijd. Een zo breed mogelijk publiek op een aangename manier te laten fietsen in groep. De combinatie van het sportieve en de gezelligheid maakt onze club tot een soort fietsfamilie waar het een genot is om er deel van uit te maken.